Banker i Sverige

Hitta den bank som matchar dina behov!


Handelsbanken | Danske Bank | Swedbank | SEB

Lån utan säkerhet

Ett lån utan säkerhet innebär precis som det låter, att det inte krävs någon typ av säkerhet för lånet som till exempel en bostad eller ett fordon om du skulle få problem med att betala lånet. Ansöker du till ett lån med säkerhet har långivaren rätt att överta det objekt som pantsattes när lånet togs. Det är för att banken eller kreditinstitutet ska kunna täcka eventuella förluster.

Det vanligaste exemplet på lån med säkerhet är ett bolån där själva bostaden direkt blir en säkerhet för banken. Ett annat vanligt sätt att låna med säkerhet är att låna upp ett befintligt bolån för att till exempel genomföra en renovering.

Varför man väljer att göra så är för att det många gånger kan vara mer fördelaktigt att låna med säkerhet pga. av att räntan ofta är lägre. Vid större billån blir ofta bilen man köper direkt en säkerhet för kreditinstitut.

Privatlån, blancolån är vanliga benämningar på lån där ingen säkerhet krävs för det lånande beloppet. Det som inhandlas blir inte en säkerhet för långivaren och kan inte övertas från låntagaren.

I och med att något pantsätts innebär ett lån med säkerhet inte alls lika hög risk för banken som ett privat lån utan säkerhet där det inte krävs någon pantsättning. Därav är räntan nästan alltid högre om du ansöker utan att ha någon säkerhet för lånet jämfört med om du har en säkerhet för lånet.

På bankindex går vi igenom allt du behöver veta om att låna pengar utan säkerhet och varför det är viktigt att jämföra flera alternativ när du ansöka om ett lån. Vi går också igenom grundkrav som ställs av långivarna för att du ska kunna ansöka hos dem.

Vad är lån utan säkerhet?

När du låna pengar utan säkerhet behöver du inte lämna någon pant till långivaren. Ansöker du till ett lån med säkerhet är det oftast ett bolån eller billån där boendet eller bilen direkt blir en säkerhet för lånet. Det innebär att långivaren har rätt till att överta det pantsatta objektet om det skulle bli problem med betalningen och avtalet skulle brytas. Ansöker du om ett lån som inte kräver säkerhet pantsätts ingenting för banken eller kreditinstitutet när lånet upprättas.

 • Lånebelopp: 1 000 – 600 000 kr
 • Ränta: 2,95 – 29, 95 %
 • Löptid 1 – 15 år

I och med att det innebär en högre risk för långivaren när ingenting sätts i pant för lånet är det nästan alltid högre ränta när du låna pengar utan att ge säkerhet för lånet. Fördelen är dock att du kan låna till det du vill och behöver utan lämna någon säkerhet. Oavsett om du ska ta lån för att samla dyra krediter och lån eller för att göra en större renovering i hemmet.

Vem kan ta lån utan säkerhet?

För att kunna ansöka hos något kreditinstitut måste den ansökande uppfylla grundkrav som alla banker och långivare ställer. Nedanför kan du se alla grundkrav som ställs på den som ansöker.

 • 18 år gammal
 • Folkbokförd i Sverige
 • Deklarerad inkomst
 • Ej skuldsatt hos kronofogden
 • Betalningsanmärkningar accepteras hos vissa långivare

För att kunna få lånet godkänt måste den som ansöker ha goda förutsättningar att kunna betala tillbaka lånet. Det ska finnas ekonomiskt utrymme i privatekonomin hos den som ansöker för att kunna betala ränta och amortera på lånet. Långivarna tittar på inkomst kontra skuldsättning och andra fasta kostnader hos den som ansöker för att se om det finns ekonomiskt utrymme för lån. Gör långivaren bedömningen att den som ansöker är tillräckligt kreditvärdig beviljas låneansökan.

Lån med låg ränta utan säkerhet

För att hitta den långivare som erbjuder dig lägst ränta krävs det att du jämför flera alternativ på marknaden. Vad som också har stor inverkan på vilken ränta du blir erbjuden är din kreditvärdighet. Visar kreditupplysningen som långivaren tar att du har hög kreditvärdighet innebär det oftast lägre ränta på lånet och lättare att få låna högre belopp. Är det tvärtom att du har lägre kreditvärdighet kan lånet ha lite högre ränta. Allt har att göra med vilken risk långivaren anser sig ta.

 • Hög risk = Hög ränta
 • Låg risk = låg ränta

Det är flera parametrar som avgör vilken kreditvärdighet du har. Nedanför kan du se några punkter som tas med för att fastställa din kreditvärdighet.

 • Inkomst
 • Utgifter
 • Boendeform
 • Livssituation
 • Nuvarande skuldsättning
 • Tidigare lån och krediter
 • Antal kreditupplysningar
 • Betalningsanmärkningar

Alla punkter ovan tas med i beräkningen av din kreditvärdighet. Så det går inte att säga att det finns en specifik långivare som erbjuder lån med låg ränta utan säkerhet. Din granne kan till exempel säga att han fick en kanonränta hos en bank men det behöver inte alls betyda att det blir samma utfall för dig. Det är för att de flesta långivare har individuell räntesättning.

Av den anledningen är det också svårt att säga exakt vilken ränta du får innan du skickat in din låneansökan. Du kan alltid se ett räntespam som långivaren har för privatlånet men den exakta räntan ser du först efter du ansökt.

Samla lån utan säkerhet för att sänka din lånekostnad

En av de vanligaste anledningen till varför vi ansöker om lån utan säkerhet låg ränta är just för att samla ihop tidigare lån eller småkrediter man tagit. Ibland kan dessa lån har varit nödvändiga för stunden men ha onödigt hög ränta. Det kan då vara fördelaktigt av flera anledningar att samla ihop alla lån till ett stort lån.

I många fall kan du få ner den totala räntekostnaden för dina lån genom att samla ihop dem. Andra fördelar med att samla lån och krediter kan du se nedanför utöver att sänka lån utan säkerhet räntan.

 • Med bara 1 lån blir det enklare att hålla koll på din skulder jämfört med att ha flera lån och krediter utspridda.
 • Genom att samla ihop krediter och lån kan du höja din kreditvärdighet.
 • Du kan sänka din nuvarande månadskostnad för dina för lån och krediter.
 • Få lägre ränta och bättre villkor.

På sidan kan du jämföra banker och långivare där du kan samla ihop dyra lån och krediter. Ibland kan det också vara smart att jämföra och byta bank online för att få ner sin nuvarande kostnad.

Vad betyder lån utan säkerhet?

När du ansöker och lånar utan ge säkerhet kan du använda lånet till det du vill. Vare sig det är för att baka ihop tidigare dyra lån eller för att renovera i hemmet. Du kan använda lånet precis vad du vill.

Det finns i huvudsak två typer av lån man kan ansöka till, lån med säkerhet och utan säkerhet. Vanliga tillfällen där nästan alla lånar med säkerhet vid köp av bostad men är också vanligt när man köper bil. Skulle det blir några problem med betalningen på lånet har långivaren rätt till överta den sak som pantsatts.

Så att låna utan ge någon säkerhet för långivaren är precis som det låter. Ingenting pantsätts och lånet upprättas inte för något speciellt som när du lånar med säkerhet till en bostad eller bil till exempel.

Viktiga punkter när du jämför lån utan säkerhet

När du ska ansöka och låna pengar är det viktigt att jämföra flera långivare för att hitta det bästa lånet för dig. Nedanför går vi igenom vad som är viktigt att ha med i tankarna när du jämför lån utan säkerhet Nordea, Swedbank, SEB, Handelsbanken, Danske Bank och andra långivare på marknaden.

 • Effektiv ränta
 • Löptid
 • Belopp
 • Kostnad vid förlängning av lån
 • Avgifter

Det viktigaste att jämföra och få så låg som möjligt är räntan. Det är den som kommer bestämma vad du kommer betala i månaden och vilken slutkostnad lånet kommer ha.

Lån utan säkerhet och UC

Det går att låna utan UC och säkerhet hos flera långivare. Skillnaden är att långivaren valt att göra kreditupplysningen hos ett annat kreditupplysningsföretag än UC. Behöver du ansöka om ett snabbt lån utan säkerhet och utan UC kan du välja att ansöka hos en långivare som gör en kreditupplysning hos Creditsafe eller Bisnode som exempel. En annan punkt som skiljer ett lån med och utan UC är beloppet som går att låna.

Idag går det inte att låna mer än 50 000 kr hos en långivare utan UC. Det är en ganska markant skillnad om man jämför med en blancolån som tar UC där det går att låna upp till 600 000 kr. Sms lån utan säkerhet och UC kontroll kan också i många fall ha lite högre ränta än ett lån där långivare tar UC kreditupplysning. Fördelen med sms och snabblån är den snabba utbetalningen som många erbjuder.